SRV Återvinning AB

Verksamheter som ska ha fettavskiljare

Uppdaterad

Alla verksamheter som tillverkar eller hanterar livsmedel där halten avskiljbart fett överstiger 50 mg/liter vatten skall ha fettavskiljare för att förhindra utsläpp av fett i avloppsledningarna. 

Det gäller exempelvis: Restaurang, bageri, konditori, personalmatsal, café (mat, bakning), storkök, rökeri, catering, pizzeria, slakteri, livsmedelsindustri, produktionskök, charkuteri , gatukök, hamburgerbar, sushi och thai-kiosker, daghem och skolmatsal, livsmedelsbutik (manuell hantering).

Fastighetsägaren är den som är ytterst ansvarig för att det finns en fettavskiljare installerad.

Lagar och regler som styr 

Enligt Lagen om allmänna vattentjänster, SFS 2006:412, 21 §, får inte en fastighetsägare använda en allmän VA-anläggning på ett sätt som innebär att avloppet tillförs vätskor, ämnen eller föremål som kan inverka skadligt på ledningsnätet.

I Boverkets Byggregler 15 (BFS 2008:6) avsnitt 6:641 ställs krav på installationer för spillvatten, ”där vatten kan innehålla mer än obetydliga mängder av skadliga ämnen, ska spillvattenet behandlas eller avskiljare installeras”. Vid nyetableringar av verksamheter som förväntas släppa ut mer än 50 mg/l krävs fettavskiljare. Där hänvisas till en standard SS-EN 1825-2.

Anmälan ska göras till kommunen

Alla som startar en ny verksamhet som kräver fettavskiljare ska anmäla det till sin kommun. Samma regler gäller också när man utökar en befintlig verksamhet.

Besiktning av platsen för fettavskiljaren

När man ansöker om att få installera en fettavskiljare skickas en ”Remiss” till SRV återvinning för att besiktiga platsen för anläggningen ur tömnings- och arbetsmiljösynpunkt. Då kommer dessa synpunkter in redan i ansökningsprocessen och ändringar behöver inte utföras till dyra kostnader senare. Det viktigt att det finns ett bra underlag med ritningar och beskrivningar så att det går att göra rätt bedömning och ta fram ett tömningsintervall som täcker anläggningens behov. Remisser skickas till transportledning@srvatervinning.se och efter besiktning på plats skickas remissen tillbaka till frågeställaren via mail tillsammans med ett protokoll.

Krav på fettavskiljaren

Vid nyinstallation av en fettavskiljare krävs att den är typgodkänd och flödestestad enligt svensk standard SS-EN 1825-2 och Europanormen SS-EN 1825-1. Den skall dimensioneras enligt den tyska normen DIN 4040 alternativt SS-EN1825-2.

Fettavskiljaren kan dimensioneras på två sätt enligt SS-EN 1825-2:

  1. Utifrån de installationer som skall gå till avskiljaren.
  2. Utifrån schablonvärden för några vanliga typer av livsmedelsberedning.

För restauranger och andra serveringslokaler kan den tyska normen användas. Då är det i första hand antalet serverade matportioner som avgör storlek på fettavskiljaren. Antalet sittplatser i lokalen multiplicerat med tre ger antalet matportioner. För att få en korrekt storlek på fettavskiljaren behöver man även ta hänsyn till beräknad fettmängd, vattentemperatur samt typ av diskmedel. Verksamhetens vattenflöde får inte överstiga avskiljarens kapacitet.

För verksamheter utan servering kan fettavskiljarens storlek bestämmas av det maximala flödet genom anläggningen.

Kapacitet på fettavskiljare

  • Storlek NS 1 klarar 1 liter per sekund i flöde och volymmässigt är de mindre än 500 liter. • Storlek NS 2 klarar 2 liter per sekund och är mellan 0,5 och 1 kbm beroende på tillverkare. Det är den absolut vanligaste storleken vid caféer, pizzerior och sushibarer.
  • Storlek NS 3 klarar 3 liter per sekund och är på cirka 1 kbm. • Storlek NS 4 klarar 4 liter per sekund och är på 1,2 till 1,5 kbm. Det är den vanligaste storleken på anläggning vid restauranger.
  • Storlek NS 7 klarar 7 liter per sekund och är på 1,5 till 2,5 kbm. Den används på stora restauranger med upp till 700 gäster per dag.
  • Storlek NS 10 klarar 10 liter per sekund och är på 3 kbm. Den installeras på restauranger med upp till 1 000 gäster per dag.

Larm och provtagning

Avskiljaren bör ha larm och möjlighet till provtagning på utgående avloppsvatten.
STT utför ej provtagning av utgående avloppsvatten.

Luftning

För att förhindra dålig lukt, avlagringar och rötningsprocesser måste fettavskiljaren samt till- och utloppsledningarna ha tillräcklig luftning. Luftledningarna läggs separat och helst i byggnaden.

Placering

Enligt Livsmedelslagen får inte fettavskiljare placeras i lokal där man hanterar livsmedel eller i utrymmen där man vid tömning måste dra slangar genom dessa lokaler. Anledningen till detta är att fettavskiljaren kan ge upphov till hygieniska olägenheter i livmedelslokalen.

Fettavskiljaren placeras så nära källan som möjligt och, om möjligt, nedgrävd i marken eftersom den då blir lätt att tömma. Risken för lukt minimeras också.Dragmotståndet för slangen som används vid tömning skall understiga 200 N och det motsvarar cirka 10 meter på plant underlag. Vägen fram till tömningsplatsen skall ha en bärighet för 26 ton och en vägbredd på minst 3,5 meter. Dragvägen skall vara fri från hinder som staket, murar, planteringar och annan växtlighet.

Om fettavskiljaren placeras inomhus bör lokalen vara väl ventilerad samt vara försedd med vatten, helst varmt, och golvbrunn. Det skall finnas tillräckligt med utrymme och belysning vid avskiljaren så att den är lätt att tömma, rengöra, inspektera och underhålla. Lock eller manlucka skall kunna öppnas av en person och får inte vara övertäckt vid tömning.

Fettavskiljaren skall placeras så att endast köksavlopp eller motsvarande kan passera. Till avskiljaren ansluts vaskar, diskmaskiner och golvbrunnar. Övrigt avlopp, från t.ex. toaletter, får inte anslutas till avskiljaren.


Skötsel av fettavskiljaren

Fastighetsägaren är ansvarig för anläggningens skötsel och drift. Det innebär att tömningen sker enligttillverkarens drift- och skötselinstruktioner samt ledningsnätsägarens tillstånd och bestämmelser om tömningsintervall. Det gäller även ansvar för stopp eller skada på ledningsnätet orsakat av fettutsläpp beroende på bristande fettavskiljning.

För att vara säker på att fettavskiljaren fungerar bör den kontrolleras regelbundet. Minst en gång om året bör man kontrollera:

  • Fettskiktets tjocklek
  • Larmfunktionen (lyft upp givaren i fettskiktet)
  • Vattennivån (skall vara högre än utloppets nivå)
  • Journalföringen vid tömningarna

En funktionskontroll av hela anläggnigen bör göras vart femte är och tänk på att placera larmet på anläggningen så att det lätt går att se och höra.

Guide skapad av Veronica 220615, uppdaterad 221031 av Malin - ej godkänd (text hämtad från intranätet) 

Guide taggad med: fettavskiljare placering krav provtagning kapacitet skötsel
warning Created with Sketch.