SRV Återvinning AB

Så fungerar en fettavskiljare

Uppdaterad

Varför ska man ha en fettavskiljare?

Fett i avloppsvatten har blivit ett allt större problem. Ledningsnätet är gjort för att ta emot spillvatten av hushållskaraktär. Det leder till stora problem med igensättning i avloppsledningar på grund av fett utsläpp från bland annat restauranger, storkök och bagerier.

När avloppsvatten kyls ner i ledningsnätet stelnar fettet och fastnar på rörväggarna i avloppsledningarna och täpper så småningom tillrören. I olyckliga fall kan ett stopp leda till översvämningar av avloppsvatten i källarutrymmen eller utsläpp av orenat vatten till vattendrag. Stoppen medför stora kostnader för renspolning och ersättning till drabbade fastigheter.

Fettavlagringar bildar svavelväte, en illaluktande och giftig gas, som även ger frätskador på betongrör och utgör en hälsorisk. Fettet kan även störa reningsprocessen i avloppsreningsverken och locka råttor till ledningsnätet.

För att förhindra utsläpp av fett i avloppsledningarna skall verksamheter som hanterar livsmedel ha en fettavskiljare och ett system för fettåtervinning. Fastighetsägaren är den som är ytterst ansvarig för att det finns en fettavskiljare installerad.


Fettavskiljarens funktion

När vattnet rinner med rätt hastighet genom en avskiljare sjunker slam och tyngre partiklar till botten i avskiljarens första fack medan fettet stiger och lägger sig vid ytan på nästa fack. Fettet stannar i avskiljaren och kan sedan sugas bort medan vattnet rinner vidare ut i avloppsledningsnätet. Är fyllnadsgraden av fett för stor blir inte uppehållstiden tillräckligt lång vilket leder till att fettet passerar genom avskiljaren. Då blir inte fettet kvar i anläggningen utan transporteras ut i ledningsnätet.

  

Till avskiljaren kommer även matrester och för att de inte skall störa reningen skall de skiljas av i en separat eller integrerad slamavskiljardel för fettavskiljaren.

Mat och frityrolja

Fettavskiljaren är konstruerad för att skilja ut fett från avloppsvattnet och inte för att ta emot större fettmängder på en gång. Det är därför inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren. Det är inte heller tillåtet att hälla ut oljor och stekfett i avloppet även om en fettavskiljare är installerad.

Mat och frityrolja skall istället samlas upp i separat kärl för att sedan kunna återvinnas. Det kan hämtas och återvinnas av t.ex. Svensk Fettåtervinning som har telefon 011-704 50 eller mail till info@fettatervinning.se. De tömmer inte fettavskiljare utan hämtar endast mat och frityrolja i kärl.

Vad blir det av fettet?

Fett ger biogas och biogödsel om man rötar det i en biogasanläggning. För närvarande körs fettet till SYVAB, Himmerfjärdsverket, i Grödinge för rötning. Några leveranser testas under juni 2022 till Scandinavian Biogas anläggning vid Sofielunds återvinningsanläggning i Huddinge. Därefter kommer utfallet utvärderas baserat på samverkan, ekonomi, miljö och effektivitet.

Guide skapad av Veronica 220615 - ej godkänd (text hämtad från intranätet)

warning Created with Sketch.